Montering

Monteringsanvisning for Parat redningsline

Det er to hovedmåter å montere Parat redningsline:

1. Linen kan festes direkte i veggen slik at den sitter festet på samme sted hele tiden.

Dette anbefales på steder der linen kan bli fjernet, utsatt for tyveri etc. Typiske steder er herberger, folkehøyskoler, internater etc. Ofte benyttes spesialskruer for å hindre utilsiktet fjerning.

2. Det monteres flere monteringskroker og linen henges på en av disse når du trenger den.

Ved å montere flere kroker kan linen ved behov flyttes, og man evakuerer trygt lengst unna brannen. Monter en krok inne på soverom og la linen henge der. Har du barnerom, monter krok og line inne på barnerommet. Du vil som forelder løpe inn for å redde ditt barn, og det er da ikke noe poeng å løpe ut igjen fra barnerommet. Har du en veranda, bør du montere en krok utendørs på verandaen slik at du står ute i frisk luft mens du og din familie firer dere ned i sikkerhet.

En annen god grunn til å montere med krok er at du enkelt kan belastningsteste kroken for å sikre at den har tilstrekkelig feste. Etter montering, hent slepetauet i bilen, lag en løkke og la to av familiens ” tungvektere” stå i løkken mens de gynger lett. Sjekk så skruene etter belastningstesten. De bør sitte like godt festet som da du monterte.

Monteringskroken bygger kun 4,5 cm. ut når den er montert.

Viktige momenter når det gjelder montering:

 1. Husk at linen må være godt forankret. Den skal holde vekten av personen(e) under nedfiring.
 2. Vær nøye med hvor du fester linen / monteringskroken:
  • I en bærende konstruksjon i veggen.
  • I murvegg / teglstein med murplugger.
  • På annet underlag som gir god forankring.

  Husk at linen alltid skal være stram. Montering bør derfor alltid gjøres minst 170 til 180 cm over der du står, gjerne på siden av vinduet. Montering under vinduet skal ikke forekomme.

 3. Når du har bestemt deg for hvor og hvordan du skal montere linen, hold linen eller opphengskroken der du har tenkt og lukk opp vinduet for å se at det går klar av linen og trinsen. Tenk også på hvordan tauet vil ligge når du firer deg ned slik at det ikke kommer i konflikt med vinduet. Merk av skruehullene med en blyant / penn.
 4. Bor alltid hull! I mur / betong eller teglstein må det benyttes murplugger. Det medfølger 8mm murplugger, så riktig murbor er 8mm. Bor ca. 50 mm dype hull.

  Rens hullene for løse partikler og sett inn murplugger.

  Treverk forborres med 3mm bor for å hindre sprekkdannelser i treverket. Ved å stille boret på samme lengde som skruen, ca. 50 mm, og bore forsiktig, får man et godt bilde av hva slags materialer som er innover i veggen, og merker om det f.eks. er hulrom i konstruksjonen etc.

 5. Skruer 2, montering av Parat redningslineMongteringsbilde, skruer til Parat redningsline

 6. Bruk ikke kortere eller smalere monteringsskruer enn de som følger med.
 7. Pass alltid på at skruene er godt strammet til.
 8. Monterer du monteringskrok, kan du enkelt belastningsteste denne.

  Hent slepetauet i bilen, lag en løkke og la 2 voksne personer stå i denne og gynge lett.

  På denne måten belastningstester du forankringspunktet enkelt.

  Sjekk at skruene ikke har forflyttet seg og / eller har løsnet, ved å etterstramme.

 9. Hvis du benytter deg av flere opphengskroker, sørg for å avtale med alle brukere at linen skal henge på et fast sted slik at linen er lett å finne i en krisesituasjon.

Er du usikker på monteringen, ta kontakt med ditt utsalgssted. De fleste forhandlere tilbyr også montering av Parat redningsline.

Husk at det alltid er lurt å prøve / øve med alt sikkerhetsutstyr, slik at man kjenner utstyret før det skal brukes i en stressende krisesituasjon. La gjerne alle se video av linen i bruk.

Last ned monteringsanvisning