Ofte stilte spørsmål

Her har vi laget en samling av de oftest stilte spørsmålene vi får rundt Parat redningsline. Har du andre spørsmål, ta kontakt (link til kontakt) med oss.

Linens lengde er oppgitt i meter, er det samme lengde tau inne i boksen?

Nei, tauet er dobbelt så langt. Dette fordi tauet skal rekke ned til bakken, gjennom trinsen og ned igjen. I en 7 meter er det derfor 14 meter tau, i en 40 meter er det hele 80 meter.

Jeg er i tvil om jeg trenger en 19 meter eller en 13 meter.
Hva bør jeg kjøpe?

Du skal alltid måle fra der hvor du fester trinsen og ned til planert terreng. Er du i tvil, kjøp en lengre line, da det tauet som ikke blir benyttet vil bli liggende i boksen. Mange kunder kjøper en lengre line enn de trenger i dag, da de kanskje skal flytte til en annen bolig hvor høyden over terrenget er lengre.

Hvorfor er linen plombert?

Linen er plombert fordi du som bruker skal være sikker på at den ikke har vært benyttet og derfor kan være skadet eller blitt utsatt for hærverk. Flytter du inn i en bolig der det er montert en Parat redninsline og plomben er borte, anbefaler vi at du kontrollerer linen.

Kan jeg øve med Parat redningsline?

Ja, det anbefaler vi. Men ikke kast boksen ut av vinduet ved øvelse, da den trolig går i stykker. Som en ekstra sikkerhet under øvelse bør en voksen person stå oppe for å sikre ( holde rundt tauet som kommer opp fra bakken ) i tilfelle personen som firer seg ned får et illebefinnende. På baksiden av boksen er det beskrevet hvordan du kan pakke linen din etter øvelse. Vær også nøye med å sjekke selen og tauet for skader når du pakker linen ned. Tauet bør også være tørt før du pakker din line.

Kan jeg montere Parat redningsline ute?

Nei, det bør du ikke gjøre. Vær og vind kan forårsake irring på trinsen og tauet kan bli fuktig, noe som over tid kan føre til foringelse av linen. Monter heller en monteringskrok ute og oppbevar linen inne på et sted der alle vet hvor den er.

Hvorfor anbefales det å montere linen med monteringskrok?

Ved å montere flere kroker kan du flytte linen ved behov og evakuere trygt lengst unna brannen.

I gjennomgående boliger anbefaler vi en krok på hver side av boligen. Monter en krok inne på det rommet du sover og la linen henge der. Har du barnerom, monter krok og line inne på barnerommet. Du vil som forelder løpe inn for å redde ditt barn, og det er da ikke noe poeng å løpe ut igjen fra barnerommet. Har du en veranda, bør du montere en krok utendørs på verandaen slik at du står ute i frisk luft imens du og din familie firer dere ned i sikkerhet.

En annen god grunn til å montere med krok er at du enkelt kan belastningsteste kroken for å sikre at den har tilstrekkelig feste. Etter montering, hent slepetauet i bilen, lag en løkke og la to av familiens ”tungvektere” stå i løkken mens de gynger lett. Sjekk så skruene etter belastningstesten. Disse bør sitte like godt festet som da du monterte.

De eneste stedene vi anbefaler at linen monteres fast på vegg, er steder der linen kan bli fjernet, utsatt for tyver etc. Typiske steder er herberger, folkehøyskoler, internater etc. Disse stedene er linen montert av fagfolk, gjerne også med spesialskruer og fagfolkene vet at forankringspunktet er tilstrekkelig.

Jeg føler meg ikke komfortabel med å montere min line.
Kan noen montere den for meg?

De fleste forhandlere er kompetente til å montere liner og tilbyr dette. Ta kontakt med utsalgsstedet der du kjøpte linen. Hvis ikke disse kan hjelpe deg, vil en lokal snekker eller tømrer trolig kunne hjelpe deg med monteringen.

Når må jeg bytte ut min Parat redningsline?

Oppbevart tørt innendørs har Parat redningsline ikke noen ”best før” dato.
Derimot kan skader oppstå på linen ved øvelse eller hvis plomben er brutt uten at du selv har gjort dette ved øvelse og pakket den ned, være gode grunner til å bytte din line.
Bærer linen preg av å ha vært oppbevart fuktig er dette også en god grunn til å vurdere utbytting.

Hvordan virker livstidsgarantien på linen?

Hvis du har benyttet din line i en nødsituasjon, ber du om en bekreftelse fra ditt forsikringsselskap eller nødetat. Når du har mottatt bekreftelse sender du denne inn til Parat AS sammen med utfylt garantikort. Parat AS vil sende deg en returslipp som du klistrer på pakken, og når de mottar linen vil de gå over linen kostnadsfritt, bytte ut eventuelle deler og pakke denne for deg før du får den tilbake. Uten at det koster deg noen ting.

På garantikortet står det at jeg er forsikret under bruk.
Hvordan fungerer garantien?

Ja, du er forsikret når du bruker linen i en nødsitasjon. Skulle du som bruker bli skadet i en nødsituasjon, der Politiets etterforskning viser at det er en produksjonsfeil som er skyld i din skade, har Parat AS en ansvarsforsikring som vil tre i kraft.

Sjansen for at dette skjer er minimal da Parat AS har et meget godt kvalitetsystem der alle liner blir testet før de blir plombert. Siden 1987 har det blitt solgt mer enn 80.000 liner og fremdeles er Parat AS sin ulykkesforsikring ubrukt.

Dere reklamerer med at det er et helnorsk produkt.
Er det virkelig sant?

Ja, både idéen til linen er norsk og produksjonen av linen skjer i Norge, nærmere bestemt på Skåla utenfor Molde, slik det har gjort siden 1987. Tauet blir laget i Norge, det samme blir trinsen, krokene og boksene linen ligger i. Selen til linen og barneselen blir sydd på den lille fabrikken. Alle komponentene blir innkjøpt fra norske firmaer.

Parat er et godt eksempel på at det å produsere nisjeprodukter som krever høy kvalitet og presisjon kan foregå i Norge. Parat AS er en liten familiebedrift som nå sysselsetter 3 personer i 2 generasjoner. Ved å kjøpe Parat redninsline kan man trygt si at man er med å støtte norsk industri.